Behandling av ryggskott / Lumbago

Behandling av ryggskott kan hjälp till mot smärtan och hjälpa dig hur du ska hantera ryggskott. Ordet ryggskott brukar definieras som akut smärta med rörelsesvårighet i nedre del av ryggen men kan även komma smygande för att sedan uppstå akut vid hög belastning.

Oftast inträffar ett ryggskott just när man böjer sig eller lyfter något och det behöver ej vara speciellt tungt ofta med en vridning av ryggen.

Ett Lumbago kan komma av en längre tids stelhet i ryggen. Smärtan kan både vara en punktsmärta eller över hela nedre rygg ner i säte/höft och ibland ner i benet som då kallas för Lumbago Ischias.

Diagnosen är mycket vanlig och förekommer i alla åldrar. Vid ryggskott upplever man svårighet att gå rakt och att ställa sig upp från sittande/liggande ställning. Ofta har patienten upplevt sig stel en längre tid.

Smärtan kommer från tex muskler, lederna mellan kotorna och/eller ledband. I just det akuta skedet kan det vara nödvändigt med sängläge i 1-2 dagar med smärtstillande om man ej klarar att ta sig till terapeuten annars skall man vid ryggskott försöka att röra på sig, flera korta promenader under dagen med hemövningar från terapeuten annars stelnar ryggen till.

Ryggsmärta och ryggskott kan även ha psykosociala orsaker då vi kan se en hel del stress i vår vardag idag.

Behandling av ryggskott i Göteborg

Innan behandling är det viktigt med en anamnes, sjukdomshistoria för att få information och en bakgrund om den person som söker för en behandling.

Efter detta sker sedan en neurologisk undersökning och med ortopediska tester för att göra en bedömning. Anser naprapaten att en läkarbedömning behövs hänvisas patienten till en läkare. Andra diagnoser att ha i åtanke är diskbråck, buktande disk, Spinalstenos, kotglidning, annan skada eller patologisk förändring.

Det är viktigt att naprapaten frågar patienten så den har full tarm/blås funktion annars kan ett större diskbråck i nedre rygg vara en orsak och då gäller akut läkarbesök.

Viktigt är också att ta reda på orsak till problemet ex. ergonomi/arbetsställning, aktivitet/ träning, skor och säng osv. Ej helt ovanligt är recidiv/återfall av ett ryggskott de första månaderna därför bör naprapaten ge råd om träning/hemövningar för att stärka ryggen, bålen även kan en sjukgymnast/PT rekommenderas.

Idrottsskador

Eva Rytterlund. Leg. Naprapat

Mobil 0706-26 91 35
E-post kontakt@evarytterlund.se

Idrottsskador / motionsskador

Hälsenebesvär, kan vara en idrottsskada både hos idrottare på högre nivå eller hos en motionär. Löpning eller aktivitet med hopp kan även  ge hälsenebesvär.

Löparknä

Löparknä kan även som hälsenebesvär drabba både elitidrottare som motionärer ofta är det just löpning eller orientering som är orsaken samt lite vanligare hos långdistansare.

Tennisarmbåge

Trots vad namnet säger så är det sällan tennis som är den utlösande faktor i detta fall. Orsaken är en överbelastning av underarmens muskler på grund av..

Axelbesvär / Axelsmärta

Förutom arbete med armarna ovanför axelhöjd så är arbete framför dator en vanlig orsak till axelbesvär och kan leda till olika besvär samt skador en kan vara..

Benhinneinflammation

Benhinneinflammation kan också ses hos många elitidrottare samt motionärer och är även en överbelastningsskada som kan uppstå efter löp eller hopptränin..

Migrän

Migrän innebär återkommande anfall av huvudvärk och är ofta ensidig och sprängande eller/och dunkande så att man kan bli illamående, ljudkänslig..

Huvudvärk

Huvudvärk kan som mycket annat bero på många olika orsakar och olika tillstånd.
Spänningshuvudvärk kommer ofta vid avslappning..

Skulder / Nacke / Musarm

Nackspärr innebär oftast akut smärta efter en längre tids spänning, stelhet i övre rygg- nacke, axlar, skuldra samt övre del av bröstrygg. Nackspärren upplevs..

Ischias

Ischias är egentligen ingen diagnos utan ett symtom där smärta/besvär strålar ut från ryggens nedre del eller höft till bak/utsida lår och ibland även ner till foten.

Ländryggsbesvär

Man kan ha smärta eller besvär i nedre rygg utan att ha ryggskott. Oftast har det ett samband med långvarig ensidig belastning och/eller felaktig arbetsställning.

Ryggskott

Ordet Ryggskott brukar definieras som akut smärta med rörelsesvårighet i nedre del av ryggen men kan även komma smygande för att sedan uppstå akut vid hög belastning.

Käkbesvär

Vi naprapater ser idag att just käkbesvär ökar & de hör ofta ihop med nack samt ryggbesvär. Så ofta när man söker mig för nackproblem HV, yrsel osv.

Övriga diagnoser

Som naprapat undersöker, diagnostiserar, behandlar samt rehabiliterar man smärttillstånd samt nedsatt funktion i hela neuro muskuloskeletala systemet..

Naprapatbehandling

40 min - 780kr

  • Naprapatbehandling är ej momsbelagd.
  • Tar emot både företag och privatkunder.
  • Betalning sker via kort (kvittot från kortbetalning kan lämnas in för redovisning) eller swish. Fakturering sker endast till företag som har ett flertal anställda som går hos mig på behandling.
  • Avbokningar som inte sker 24 tim innan bokad tid debiteras.
  • Akut avbokning som sker efter 24 timmars påminnelsen måste ske via meddelande antingen på mobilsvar till mig eller via sms samt att få en bekräftelse tillbaka på att jag har mottagit meddelandet.

Ny Länk från Skatteverket 2022 gällande Friskvård

Naprapat behandling är fortfarande som tidigare momsfri men går under rehabilitering och en hel del arbetsgivare godkänner behandling hos en naprapat som avdragsgill även om vi inte har moms. Stäm av med din arbetsgivare/ekonomiansvarig vad som gäller hos er.

Gå in på länken Skatteverket & läs eller kontakta din arbetsgivare/ekonomiansvarige.

Vill du att jag kontaktar dig?