0706-26 91 35 kontakt@evarytterlund.se

Ryggskott/Lumbago

Ordet Ryggskott brukar definieras som akut smärta med rörelsesvårighet i nedre del av ryggen men kan även komma smygande för att sedan uppstå akut vid hög belastning.

Oftast inträffar ett ryggskott just när man böjer sig eller lyfter något och det behöver ej vara speciellt tungt ofta med en vridning av ryggen.

Ett Lumbago kan komma av en längre tids stelhet i ryggen. Smärtan kan både vara en punktsmärta eller över hela nedre rygg ner i säte/höft och ibland ner i benet som då kallas för Lumbago Ischias.

Diagnosen är mycket vanlig och förekommer i alla åldrar. Vid ryggskott upplever man svårighet att gå rakt och att ställa sig upp från sittande/liggande ställning. Ofta har patienten upplevt sig stel en längre tid.

Smärtan kommer från tex muskler, lederna mellan kotorna och/eller ledband. I just det akuta skedet kan det vara nödvändigt med sängläge i 1-2 dagar med smärtstillande om man ej klarar att ta sig till terapeuten annars skall man vid ryggskott försöka att röra på sig, flera korta promenader under dagen med hemövningar från terapeuten annars stelnar ryggen till.

Ryggsmärta och ryggskott kan även ha psykosociala orsaker då vi kan se en hel del stress i vår vardag idag.

Innan behandling är det viktigt med en anamnes, sjukdomshistoria för att få information och en bakgrund om den person som söker för en behandling.

Efter detta sker sedan en neurologisk undersökning och med ortopediska tester för att göra en bedömning. Anser naprapaten att en läkarbedömning behövs hänvisas patienten till en läkare. Andra diagnoser att ha i åtanke är diskbråck, buktande disk, Spinalstenos, kotglidning, annan skada eller patologisk förändring.

Det är viktigt att naprapaten frågar patienten så den har full tarm/blås funktion annars kan ett större diskbråck i nedre rygg vara en orsak och då gäller akut läkarbesök.

Viktigt är också att ta reda på orsak till problemet ex. ergonomi/arbetsställning, aktivitet/ träning, skor och säng osv. Ej helt ovanligt är recidiv/återfall av ett ryggskott de första månaderna därför bör naprapaten ge råd om träning/hemövningar för att stärka ryggen, bålen även kan en sjukgymnast/PT rekommenderas.

Idrottsskador

Eva Rytterlund. Leg. Naprapat

Mobil 0706-26 91 35
E-post kontakt@evarytterlund.se