0706-26 91 35 kontakt@evarytterlund.se

Nacke / Skulderbesvär / Nackspärr

Oftast kommer en nackspärr med akut smärta efter en längre tids spänning, stelhet i övre rygg- nacke, axlar, skuldra och övre del av bröstrygg.

Nackspärren upplevs ofta som ordet säger akut spärr och smärta samt svårt att vrida på huvudet.

Besvären kan även ge huvudvärk, yrsel och/eller utstrålning i arm/armar. Orsaken till nackspärr kan vara drag över nacken, ensidig belastning ex. datorarbete eller/och en förkylning/infektion i kroppen.

Besvär i nacke/skuldra innebär smärta och nedsatt rörlighet i nacke, bröstrygg även om det inte rör sig om en nackspärr. Dessa problem kan komma och gå och variera i svårighet under perioder.

Besvären återkommer ofta i de fall muskulösa obalanser kvarstår pga för lite träning och/eller för mycket statiskt arbete. Smärta i nacke/skuldra beror vanligen på en felaktig arbetsställning eller långvarig ensidig belastning (kan vara både fysisk och psykosocial)

Det kan innebära att en obalans uppstår mellan skuldra och bröstmuskulatur vilket leder till trötta och svaga muskler i skuldran. Ofta uppstår så kallade triggerpunkter som kan ge lokala smärtor men även pirrningar/domningar/smärta i en eller båda armar.

En orsak till besvär/obalans i nacke/axlar/skuldra är pga s.k ”gamnacke” som kan uppstå vid för mycket statisk belastning ex. datorarbete.

Viktigt med rätt/bra ergonomi!! En rekommendation är att anlita en ergonom som får se över arbetsplatsen ex. ett höj och sänkbart bord är att föredra. Även viktigt att träna upp hållningen.

Musarm, det begreppet hör man ofta nu för tiden och som är vanligt. Det definieras som ett tillstånd där patienten har smärta och/eller domningar, pirrningar diffust ut i arm, hand, fingrar men grundproblemet kommer från nacke, skuldra.
Dessa symtom kommer också av monotona arbetsställningar och sittandes vid dator. Se över ergonomi är ett måste, ta paus på arbetet, få stretchövningar att utföra på jobbet samt se över träning.

Idrottsskador

Eva Rytterlund. Leg. Naprapat

Mobil 0706-26 91 35
E-post kontakt@evarytterlund.se