0706-26 91 35 kontakt@evarytterlund.se

Nacke / Skulderbesvär / Nackspärr

Oftast kommer en nackspärr med akut smärta efter en längre tids spänning, stelhet i övre rygg- nacke, axlar, skuldra och övre del av bröstrygg.

Nackspärren upplevs ofta som ordet säger akut spärr och smärta samt svårt att vrida på huvudet.

Besvären kan även ge huvudvärk, yrsel och/eller utstrålning i arm/armar. Orsaken till nackspärr kan vara drag över nacken, ensidig belastning ex. datorarbete eller/och en förkylning/infektion i kroppen.

Besvär i nacke/skuldra innebär smärta och nedsatt rörlighet i nacke, bröstrygg även om det inte rör sig om en nackspärr. Dessa problem kan komma och gå och variera i svårighet under perioder.

Besvären återkommer ofta i de fall muskulösa obalanser kvarstår pga för lite träning och/eller för mycket statiskt arbete. Smärta i nacke/skuldra beror vanligen på en felaktig arbetsställning eller långvarig ensidig belastning (kan vara både fysisk och psykosocial)

Det kan innebära att en obalans uppstår mellan skuldra och bröstmuskulatur vilket leder till trötta och svaga muskler i skuldran. Ofta uppstår så kallade triggerpunkter som kan ge lokala smärtor men även pirrningar/domningar/smärta i en eller båda armar.

En orsak till besvär/obalans i nacke/axlar/skuldra är pga s.k ”gamnacke” som kan uppstå vid för mycket statisk belastning ex. datorarbete.

Viktigt med rätt/bra ergonomi!! En rekommendation är att anlita en ergonom som får se över arbetsplatsen ex. ett höj och sänkbart bord är att föredra. Även viktigt att träna upp hållningen.

Musarm, det begreppet hör man ofta nu för tiden och som är vanligt. Det definieras som ett tillstånd där patienten har smärta och/eller domningar, pirrningar diffust ut i arm, hand, fingrar men grundproblemet kommer från nacke, skuldra.
Dessa symtom kommer också av monotona arbetsställningar och sittandes vid dator. Se över ergonomi är ett måste, ta paus på arbetet, få stretchövningar att utföra på jobbet samt se över träning.

Idrottsskador

Eva Rytterlund. Leg. Naprapat

Mobil 0706-26 91 35
E-post kontakt@evarytterlund.se

Diagnoser

Ett urval av de diagnoser jag behandlar

Idrottsskador / motionsskador

Hälsenebesvär, kan vara en idrottsskada både hos idrottare på högre nivå eller hos en motionär Vid löpning eller aktivitet med hopp kan ge hälsenebesvär.

Löparknä

Löparknä kan också som hälsenebesvär drabba både elitidrottare som motionärer ofta är det just löpning eller orientering som är orsaken och lite vanligare hos långdistansare.

Tennisarmbåge

Trots vad namnet säger så är det sällan tennis som är den utlösande faktor i detta fall. Orsaken är en överbelastning av underarmens muskler på grund av..

Axelbesvär / Axelsmärta

Förutom arbete med armarna ovanför axelhöjd så är arbete framför dator en vanlig orsak till axelbesvär och kan leda till olika besvär och skador en kan vara..

Benhinneinflammation

Benhinneinflammation kan också ses hos många idrottare elit som hos motionärer och är också en överbelastningsskada som kan uppstå efter löp eller hopptränin..

Migrän

Migrän innebär återkommande anfall av huvudvärk och är ofta ensidig och sprängande eller och dunkande så att man kan bli illamående, ljudkänslig..

Huvudvärk

Huvudvärk kan som mycket annat bero på många olika orsakar och olika tillstånd.
Spänningshuvudvärk kommer ofta vid avslappning..

Skulder / Nacke / Musarm

Oftast kommer en nackspärr med akut smärta efter en längre tids spänning, stelhet i övre rygg- nacke, axlar, skuldra och övre del av bröstrygg. Nackspärren upplevs..

Ischias

Ischias är egentligen ingen diagnos utan ett symtom där smärta/besvär strålar ut från ryggens nedre del eller höft till bak/utsida lår och ibland även ner till foten.

Ländryggsbesvär

Man kan ha smärta eller besvär i nedre rygg utan att ha ryggskott. Oftast har det ett samband med långvarig ensidig belastning och/eller felaktig arbetsställning.

Ryggskott

Ordet Ryggskott brukar definieras som akut smärta med rörelsesvårighet i nedre del av ryggen men kan även komma smygande för att sedan uppstå akut vid hög belastning.

Övriga diagnoser

Som naprapat undersöker, diagnostiserar, behandlar och rehabiliterar man smärttillstånd och nedsatt funktion i hela neuro muskuloskeletala systemet..

Naprapatbehandling

40 min - 680kr

  • Naprapatbehandling är ej momsbelagd.
  • Tar emot både företag och privatkunder.
  • Betalning sker via kort (kvittot från kortbetalning kan lämnas in för redovisning). Fakturering sker endast till företag som har ett flertal anställda som går hos mig på behandling.
  • Avbokningar som inte sker 24 tim innan bokad tid debiteras.
  • Akut avbokning som sker efter 24 timmars påminnelsen måste ske via meddelande
    antingen på mobilsvar till mig eller via sms samt att få en bekräftelse tillbaka
    på att jag har mottagit meddelandet.

Visste du att kostnaden för din naprapatbehandling kan vara fullt avdragsgill för din arbetsgivare?

Naprapatbehandling är ej momsbelagd om din arbetsgivare efterfrågar detta

Du kan läsa mer om det på Skatteverkets hemsida

Vill du att jag kontaktar dig?