Ländryggsbesvär / Ländryggssmärta

Man kan ha smärta eller besvär i nedre rygg utan att ha ryggskott, detta är då ländryggsbesvär. Oftast har det ett samband med långvarig ensidig belastning och/eller felaktig arbetsställning. Trötthet i svanken kan uppstå och svårigheter att sitta längre stunder, man blir lätt stel som sedan kan förvärras efter hand och man hamnar i en ond cirkel.

Även här kan terapeuten finna muskelspänningar och mindre rörlighet mellan lederna i kotorna.

Behandling av ländryggsbesvär

Naprapaten utreder alltid om det finns några bakomliggande orsaker till din ländryggssmärta eller/om du skall vidareremitteras till annan vårdgivare för en vidare undersökning och bedömning.

Likaså här är anamnes/sjukdomshistoria, undersökning och grundorsaken ergonomi, träning, säng men även hemövningar viktigt.

Bröstryggssmärta

Bröstryggssmärta kan också uppstå både vid besvär med nacke och ländrygg eller enbart i bröstryggen. Däremot är bröstryggen mer stabil än övriga ryggen då den är sammankopplad med bröstkorgen/revben och därav mindre rörlig men muskelspänningar/muskelkramp, triggerpunkter och facettledslåsningar som påverkar in och utandning är mycket vanligt förekommande.

Det är inte ovanligt att smärta/besvär uppstår i övergången bröstrygg/ländrygg då det sker en övergång i ryggens rörelsemönster.
Det sker ofta en snedkompensation i ryggen/musklerna om man har gått med besvären en längre tid, smärtan kan sitta men en sida/område men kan vara mer spänd eller låst i kotor på tvärtom sidan eller högre/längre ner i ryggen.

Vi terapeuter ser ofta trädgårdsarbete och arbete med båten som startar under våren som en bidragande orsak till ryggbesvär men även golfstarten under våren som kan bli intensiv och att man tar av sig kläder för tidigt när man blir varm för att sedan bli kall och få muskelkramp.

Idrottsskador

Eva Rytterlund. Leg. Naprapat

Mobil 0706-26 91 35
E-post kontakt@evarytterlund.se

Idrottsskador / motionsskador

Hälsenebesvär, kan vara en idrottsskada både hos idrottare på högre nivå eller hos en motionär. Löpning eller aktivitet med hopp kan även  ge hälsenebesvär.

Löparknä

Löparknä kan även som hälsenebesvär drabba både elitidrottare som motionärer ofta är det just löpning eller orientering som är orsaken samt lite vanligare hos långdistansare.

Tennisarmbåge

Trots vad namnet säger så är det sällan tennis som är den utlösande faktor i detta fall. Orsaken är en överbelastning av underarmens muskler på grund av..

Axelbesvär / Axelsmärta

Förutom arbete med armarna ovanför axelhöjd så är arbete framför dator en vanlig orsak till axelbesvär och kan leda till olika besvär samt skador en kan vara..

Benhinneinflammation

Benhinneinflammation kan också ses hos många elitidrottare samt motionärer och är även en överbelastningsskada som kan uppstå efter löp eller hopptränin..

Migrän

Migrän innebär återkommande anfall av huvudvärk och är ofta ensidig och sprängande eller/och dunkande så att man kan bli illamående, ljudkänslig..

Huvudvärk

Huvudvärk kan som mycket annat bero på många olika orsakar och olika tillstånd.
Spänningshuvudvärk kommer ofta vid avslappning..

Skulder / Nacke / Musarm

Nackspärr innebär oftast akut smärta efter en längre tids spänning, stelhet i övre rygg- nacke, axlar, skuldra samt övre del av bröstrygg. Nackspärren upplevs..

Ischias

Ischias är egentligen ingen diagnos utan ett symtom där smärta/besvär strålar ut från ryggens nedre del eller höft till bak/utsida lår och ibland även ner till foten.

Ländryggsbesvär

Man kan ha smärta eller besvär i nedre rygg utan att ha ryggskott. Oftast har det ett samband med långvarig ensidig belastning och/eller felaktig arbetsställning.

Ryggskott

Ordet Ryggskott brukar definieras som akut smärta med rörelsesvårighet i nedre del av ryggen men kan även komma smygande för att sedan uppstå akut vid hög belastning.

Käkbesvär

Vi naprapater ser idag att just käkbesvär ökar & de hör ofta ihop med nack samt ryggbesvär. Så ofta när man söker mig för nackproblem HV, yrsel osv.

Övriga diagnoser

Som naprapat undersöker, diagnostiserar, behandlar samt rehabiliterar man smärttillstånd samt nedsatt funktion i hela neuro muskuloskeletala systemet..

Naprapatbehandling

40 min - 780kr

  • Naprapatbehandling är ej momsbelagd.
  • Tar emot både företag och privatkunder.
  • Betalning sker via kort (kvittot från kortbetalning kan lämnas in för redovisning) eller swish. Fakturering sker endast till företag som har ett flertal anställda som går hos mig på behandling.
  • Avbokningar som inte sker 24 tim innan bokad tid debiteras.
  • Akut avbokning som sker efter 24 timmars påminnelsen måste ske via meddelande antingen på mobilsvar till mig eller via sms samt att få en bekräftelse tillbaka på att jag har mottagit meddelandet.

Ny Länk från Skatteverket 2022 gällande Friskvård

Naprapat behandling är fortfarande som tidigare momsfri men går under rehabilitering och en hel del arbetsgivare godkänner behandling hos en naprapat som avdragsgill även om vi inte har moms. Stäm av med din arbetsgivare/ekonomiansvarig vad som gäller hos er.

Gå in på länken Skatteverket & läs eller kontakta din arbetsgivare/ekonomiansvarige.

Vill du att jag kontaktar dig?