0706-26 91 35 kontakt@evarytterlund.se

Ländryggsbesvär / Ländryggssmärta

Man kan ha smärta eller besvär i nedre rygg utan att ha ryggskott. Oftast har det ett samband med långvarig ensidig belastning och/eller felaktig arbetsställning. Trötthet i svanken kan uppstå och svårigheter att sitta längre stunder, man blir lätt stel som sedan kan förvärras efter hand och man hamnar i en ond cirkel.

Även här kan terapeuten finna muskelspänningar och mindre rörlighet mellan lederna i kotorna.

Naprapaten utreder alltid om det finns några bakomliggande orsaker till din ländryggssmärta eller/om du skall vidareremitteras till annan vårdgivare för en vidare undersökning och bedömning.

Likaså här är anamnes/sjukdomshistoria, undersökning och grundorsaken ergonomi, träning, säng men även hemövningar viktigt.

Bröstryggssmärta kan också uppstå både vid besvär med nacke och ländrygg eller enbart i bröstryggen. Däremot är bröstryggen mer stabil än övriga ryggen då den är sammankopplad med bröstkorgen/revben och därav mindre rörlig men muskelspänningar/muskelkramp, triggerpunkter och facettledslåsningar som påverkar in och utandning är mycket vanligt förekommande.
Det är inte ovanligt att smärta/besvär uppstår i övergången bröstrygg/ländrygg då det sker en övergång i ryggens rörelsemönster.
Det sker ofta en snedkompensation i ryggen/musklerna om man har gått med besvären en längre tid, smärtan kan sitta men en sida/område men kan vara mer spänd eller låst i kotor på tvärtom sidan eller högre/längre ner i ryggen.

Vi terapeuter ser ofta trädgårdsarbete och arbete med båten som startar under våren som en bidragande orsak till ryggbesvär men även golfstarten under våren som kan bli intensiv och att man tar av sig kläder för tidigt när man blir varm för att sedan bli kall och få muskelkramp.

Idrottsskador

Eva Rytterlund. Leg. Naprapat

Mobil 0706-26 91 35
E-post kontakt@evarytterlund.se