0706-26 91 35 kontakt@evarytterlund.se

Äkta Ischias/Falsk Ischias

Ischias är egentligen ingen diagnos utan ett symtom där smärta/besvär strålar ut från ryggens nedre del eller höft till bak/utsida lår och ibland även ner till foten. Det finns också falsk ischias som bl a kan bero på överbelastning av Ryggen och sätet.

Ischias nerven är kroppens kraftigaste och längsta nerv som går ner till underben och fot.

Orsaken till ischias är oftast alltid irritation och/eller inflammation av nerven.

Ischiasnerven utgörs av 5 par spinalnerver från ryggraden. De förgrenar sig nedanför korsbenet och bildar där ischiasnerven som har en diameter lika bred som ett finger. Härifrån löper nerven under de tvära höftledsmusklerna och ned mot baksida lår och förgrenar sig till mindre nerver ner till foten.
Alla nervsignaler från Ischiasnerven påverkar känsel, motorik och styrka i nedre extremiteter.

Falsk Ischias, ofta kan sätesmuskulaturen ge upphov till smärta som påminner om ischias. Orsakerna till muskelrelaterade besvär kan vara långvariga, ensidiga arbetsställningar eller felaktig träning och relativt tacksamt att behandla. Muskeln Piriformis är då spänd och kort, stram som trycker på ischiasnerven. Viktigt att patienten själv får som hemuppgift att också stretcha ut muskeln.

Även här viktigt med anamnes, undersökning alt. vidare bedömning. Vid behov rekommenderas ett läkarbesök.
Viktigt att stämma av med patienten att tarm/blåsfunktion fungerar annars söka läkare akut.

Viktigt att utesluta diskutbuktning, diskbråck, spinalstenos, artros, kotglidning eller annan skada/ sjukdom i ryggraden.

Idrottsskador

Eva Rytterlund. Leg. Naprapat

Mobil 0706-26 91 35
E-post kontakt@evarytterlund.se