0706-26 91 35 kontakt@evarytterlund.se

Huvudvärk

Huvudvärk kan som mycket annat bero på många olika orsakar och olika tillstånd.

Spänningshuvudvärk kommer ofta vid avslappning ex. under ledighet, efter jobbet osv Uppträder oftast i bakhuvudet samt över ögon, panna och hjässa som ett tryck. Smärtan kan även uppkomma i käkarna, tinningarna och nacken och vanligt förekommande är utstrålning i arm/huvud sk. triggerpunkter från nacke och skuldra.

Spänningshuvudvärk är vanligt och förekommer i alla åldrar som man även kan finna i yngre åldrar, beror ofta på långvarigt, statiskt arbete med bristande ergonomi och/eller stress och psykiska påfrestningar men även vid synfel eller ändrat bettmönster i munnen.

Viktigt med genomgång av orsak ex. ergonomi på arbetsplats eller om arbete sker i hemmet, säng/ kudde, träning, kost, sömnvanor osv.

Efter trauma bla wiplash eller annat trauma kan huvudvärk uppstå som också är viktigt för terapeuten att ha med i sin anamnes/ sjukdomshistoria. Högt blodtryck kan även huvudvärk som symtom.

Huvudvärk kan även som tidigare nämnts i text komma av käkbesvär som även ger en ansikte smärta. Orsaken kan var bettet, trauma, stress som orsakar tandpressning/tandgnissling och spänningar i nacken.

Käkleden är käken mellan käken och skallen kallas ofta för TMJ, Temporo-Mandibular joint. Kåkleden är en gångjärnsled som omges med muskler och fäster mellan skallben och överkäken. lederna gör så att vi kan gapa, tala, tugga, svälja. detta är en utav kroppens mest använda leder.

Det finns en disk, broskskiva på var sin sida i leden som kan komma ur sitt läge och ge nack/ ansiktssmärta och huvudvärk detta kan bero på artros, överrörliga leder.

Käkledsbesvär kan ge huvudvärk när du vaknar på morgonen som ökar vid stress.

Symtom vid käkledsproblematik är förutom huvudvärk och nackbesvär även tinnitus, yrsel, spänningar i axlar/skuldra samt smärta i öra och ansikte.

Förutom naprapatbehandling så är det även aktuellt med ett besök hos tandläkare/bettfysiolog.

Idrottsskador

Eva Rytterlund. Leg. Naprapat

Mobil 0706-26 91 35
E-post kontakt@evarytterlund.se