0706-26 91 35 kontakt@evarytterlund.se

Axelbesvär / Axelsmärta

Förutom arbete med armarna ovanför axelhöjd så är arbete framför dator en vanlig orsak till axelbesvär och kan leda till olika besvär och skador en kan vara obalans i nacke/skuldra med tillstånd som muskelspänningar och låsningar i rygg, nacke. Överarmen roteras lätt utåt då man sitter och jobbar med musen åt sidan och då sker en överbelastning av axeln med ett flertal muskler i ett spänt och maximalt förkortat läge och smärta och stelhet kan uppstå. En annan orsak kan vara artros eller Impignement Syndrome/inklämningssyndrom som betyder att smärta uppstår i axeln som strålar ner i överarm, fram, utsida eller baksida arm och det är svårt att lyfta arm upp och utåt sidan och smärtan accelererar om armen vrids inåt. Tillståndet kommer oftast om det ej gäller akut trauma på grund av en längre tids obalans mellan nacke, axel, skuldergördel. Patienter upplever ofta en kraftlöshet i armen och svårt att ligga på den onda axelns sida.

Besvären orsakas av klämda vävnader då strukturer kommer i kläm under skulderhöjden i axelleden med anledning av ett försämrat rörelsemönster i axelleden. Vävnader som blir irriterade och inflammerade är bursor/slemsäckar, muskler, senor, senfästen.

Impignement är en av de vanligaste tillstånd som kan drabba axelleden och kan drabba alla men är mer vanligt förekommande hos medelålders eller äldre personer men man kan även träffa på yngre personer och ofta är då orsaken om det inte gäller datorarbete ensidig, överbelastat i sin gymträning ex. hög belastning vid axel/bröstträning ex. bröstpress.

Impignement Syndrome kan även komma ut av en instabil axel att rotatorkuffens muskler är försvagade tex hos unga idrottsutövare som belastar axeln med armen ovanför axelhöjd.

Viktigt även här av naprapaten att ställa rätt diagnos via anamnes/sjukdomshistora och efter undersökning att göra en bedömning för att utesluta en muskelbristning eller annat trauma. Oftast finner man muskelspänningar och låsningar i nacke, rygg på grund av en snedkompensation. Så förutom naprapatbehandling är det nödvändigt att se över både sin ergonomi och träning.

Idrottsskador

Eva Rytterlund. Leg. Naprapat

Mobil 0706-26 91 35
E-post kontakt@evarytterlund.se