Axelbesvär / Axelsmärta

Förutom arbete med armarna ovanför axelhöjd, så är även arbete framför dator en vanlig orsak till axelbesvär. Det kan leda till olika besvär och skador, en kan vara obalans i nacke/skuldra med tillstånd som muskelspänningar och låsningar i rygg samt nacke. Överarmen roteras lätt utåt då man sitter och jobbar med musen åt sidan och då sker en överbelastning av axeln med ett flertal muskler i ett spänt och maximalt förkortat läge och smärta och stelhet kan uppstå.

En annan orsak kan vara artros eller Impignement Syndrome/inklämningssyndrom som betyder att smärta uppstår i axeln och som sedan strålar ner i överarm, fram, utsida eller baksida arm och det är svårt att lyfta arm upp och utåt sidan och smärtan accelererar om armen vrids inåt. Tillståndet kommer oftast om det ej gäller akut trauma på grund av en längre tids obalans mellan nacke, axel, skuldergördel. Patienter upplever ofta en kraftlöshet i armen och svårt att ligga på den onda axelns sida.

Axelbesvären orsakas av klämda vävnader

Besvären kommer på grund av att strukturer kommer i kläm under skulderhöjden i axelleden med anledning av ett försämrat rörelsemönster i axelleden. Vävnader som blir irriterade och inflammerade är bursor/slemsäckar, muskler, senor och senfästen.

Impignement är en av de vanligaste tillstånd som kan drabba axelleden och kan drabba alla men är mer vanligt förekommande hos medelålders eller äldre personer men man kan även träffa på yngre personer och ofta är då orsaken om det inte gäller datorarbete ensidig, överbelastat i sin gymträning ex. hög belastning vid axel/bröstträning, ex. bröstpress.

Impignement Syndrome kan även komma ut av en instabil axel att rotatorkuffens muskler är försvagade t.ex hos unga idrottsutövare som belastar axeln med armen ovanför axelhöjd.

Viktigt även här av naprapaten att ställa rätt diagnos via anamnes/sjukdomshistora och efter undersökning att göra en bedömning för att utesluta en muskelbristning eller annat trauma. Oftast finner man muskelspänningar och låsningar i nacke, rygg på grund av en snedkompensation. Så förutom naprapatbehandling är det nödvändigt att se över både sin ergonomi och även träning.

Idrottsskador

Eva Rytterlund. Leg. Naprapat

Mobil 0706-26 91 35
E-post kontakt@evarytterlund.se

Idrottsskador / motionsskador

Hälsenebesvär, kan vara en idrottsskada både hos idrottare på högre nivå eller hos en motionär. Löpning eller aktivitet med hopp kan även  ge hälsenebesvär.

Löparknä

Löparknä kan även som hälsenebesvär drabba både elitidrottare som motionärer ofta är det just löpning eller orientering som är orsaken samt lite vanligare hos långdistansare.

Tennisarmbåge

Trots vad namnet säger så är det sällan tennis som är den utlösande faktor i detta fall. Orsaken är en överbelastning av underarmens muskler på grund av..

Axelbesvär / Axelsmärta

Förutom arbete med armarna ovanför axelhöjd så är arbete framför dator en vanlig orsak till axelbesvär och kan leda till olika besvär samt skador en kan vara..

Benhinneinflammation

Benhinneinflammation kan också ses hos många elitidrottare samt motionärer och är även en överbelastningsskada som kan uppstå efter löp eller hopptränin..

Migrän

Migrän innebär återkommande anfall av huvudvärk och är ofta ensidig och sprängande eller/och dunkande så att man kan bli illamående, ljudkänslig..

Huvudvärk

Huvudvärk kan som mycket annat bero på många olika orsakar och olika tillstånd.
Spänningshuvudvärk kommer ofta vid avslappning..

Skulder / Nacke / Musarm

Nackspärr innebär oftast akut smärta efter en längre tids spänning, stelhet i övre rygg- nacke, axlar, skuldra samt övre del av bröstrygg. Nackspärren upplevs..

Ischias

Ischias är egentligen ingen diagnos utan ett symtom där smärta/besvär strålar ut från ryggens nedre del eller höft till bak/utsida lår och ibland även ner till foten.

Ländryggsbesvär

Man kan ha smärta eller besvär i nedre rygg utan att ha ryggskott. Oftast har det ett samband med långvarig ensidig belastning och/eller felaktig arbetsställning.

Ryggskott

Ordet Ryggskott brukar definieras som akut smärta med rörelsesvårighet i nedre del av ryggen men kan även komma smygande för att sedan uppstå akut vid hög belastning.

Käkbesvär

Vi naprapater ser idag att just käkbesvär ökar & de hör ofta ihop med nack samt ryggbesvär. Så ofta när man söker mig för nackproblem HV, yrsel osv.

Övriga diagnoser

Som naprapat undersöker, diagnostiserar, behandlar samt rehabiliterar man smärttillstånd samt nedsatt funktion i hela neuro muskuloskeletala systemet..

Naprapatbehandling

40 min - 780kr

  • Naprapatbehandling är ej momsbelagd.
  • Tar emot både företag och privatkunder.
  • Betalning sker via kort (kvittot från kortbetalning kan lämnas in för redovisning) eller swish. Fakturering sker endast till företag som har ett flertal anställda som går hos mig på behandling.
  • Avbokningar som inte sker 24 tim innan bokad tid debiteras.
  • Akut avbokning som sker efter 24 timmars påminnelsen måste ske via meddelande antingen på mobilsvar till mig eller via sms samt att få en bekräftelse tillbaka på att jag har mottagit meddelandet.

Ny Länk från Skatteverket 2022 gällande Friskvård

Naprapat behandling är fortfarande som tidigare momsfri men går under rehabilitering och en hel del arbetsgivare godkänner behandling hos en naprapat som avdragsgill även om vi inte har moms. Stäm av med din arbetsgivare/ekonomiansvarig vad som gäller hos er.

Gå in på länken Skatteverket & läs eller kontakta din arbetsgivare/ekonomiansvarige.

Vill du att jag kontaktar dig?