0706-26 91 35 kontakt@evarytterlund.se

Axelbesvär / Axelsmärta

Förutom arbete med armarna ovanför axelhöjd så är arbete framför dator en vanlig orsak till axelbesvär och kan leda till olika besvär och skador en kan vara obalans i nacke/skuldra med tillstånd som muskelspänningar och låsningar i rygg, nacke. Överarmen roteras lätt utåt då man sitter och jobbar med musen åt sidan och då sker en överbelastning av axeln med ett flertal muskler i ett spänt och maximalt förkortat läge och smärta och stelhet kan uppstå. En annan orsak kan vara artros eller Impignement Syndrome/inklämningssyndrom som betyder att smärta uppstår i axeln som strålar ner i överarm, fram, utsida eller baksida arm och det är svårt att lyfta arm upp och utåt sidan och smärtan accelererar om armen vrids inåt. Tillståndet kommer oftast om det ej gäller akut trauma på grund av en längre tids obalans mellan nacke, axel, skuldergördel. Patienter upplever ofta en kraftlöshet i armen och svårt att ligga på den onda axelns sida.

Besvären orsakas av klämda vävnader då strukturer kommer i kläm under skulderhöjden i axelleden med anledning av ett försämrat rörelsemönster i axelleden. Vävnader som blir irriterade och inflammerade är bursor/slemsäckar, muskler, senor, senfästen.

Impignement är en av de vanligaste tillstånd som kan drabba axelleden och kan drabba alla men är mer vanligt förekommande hos medelålders eller äldre personer men man kan även träffa på yngre personer och ofta är då orsaken om det inte gäller datorarbete ensidig, överbelastat i sin gymträning ex. hög belastning vid axel/bröstträning ex. bröstpress.

Impignement Syndrome kan även komma ut av en instabil axel att rotatorkuffens muskler är försvagade tex hos unga idrottsutövare som belastar axeln med armen ovanför axelhöjd.

Viktigt även här av naprapaten att ställa rätt diagnos via anamnes/sjukdomshistora och efter undersökning att göra en bedömning för att utesluta en muskelbristning eller annat trauma. Oftast finner man muskelspänningar och låsningar i nacke, rygg på grund av en snedkompensation. Så förutom naprapatbehandling är det nödvändigt att se över både sin ergonomi och träning.

Idrottsskador

Eva Rytterlund. Leg. Naprapat

Mobil 0706-26 91 35
E-post kontakt@evarytterlund.se

Diagnoser

Ett urval av de diagnoser jag behandlar

Idrottsskador / motionsskador

Hälsenebesvär, kan vara en idrottsskada både hos idrottare på högre nivå eller hos en motionär Vid löpning eller aktivitet med hopp kan ge hälsenebesvär.

Löparknä

Löparknä kan också som hälsenebesvär drabba både elitidrottare som motionärer ofta är det just löpning eller orientering som är orsaken och lite vanligare hos långdistansare.

Tennisarmbåge

Trots vad namnet säger så är det sällan tennis som är den utlösande faktor i detta fall. Orsaken är en överbelastning av underarmens muskler på grund av..

Axelbesvär / Axelsmärta

Förutom arbete med armarna ovanför axelhöjd så är arbete framför dator en vanlig orsak till axelbesvär och kan leda till olika besvär och skador en kan vara..

Benhinneinflammation

Benhinneinflammation kan också ses hos många idrottare elit som hos motionärer och är också en överbelastningsskada som kan uppstå efter löp eller hopptränin..

Migrän

Migrän innebär återkommande anfall av huvudvärk och är ofta ensidig och sprängande eller och dunkande så att man kan bli illamående, ljudkänslig..

Huvudvärk

Huvudvärk kan som mycket annat bero på många olika orsakar och olika tillstånd.
Spänningshuvudvärk kommer ofta vid avslappning..

Skulder / Nacke / Musarm

Oftast kommer en nackspärr med akut smärta efter en längre tids spänning, stelhet i övre rygg- nacke, axlar, skuldra och övre del av bröstrygg. Nackspärren upplevs..

Ischias

Ischias är egentligen ingen diagnos utan ett symtom där smärta/besvär strålar ut från ryggens nedre del eller höft till bak/utsida lår och ibland även ner till foten.

Ländryggsbesvär

Man kan ha smärta eller besvär i nedre rygg utan att ha ryggskott. Oftast har det ett samband med långvarig ensidig belastning och/eller felaktig arbetsställning.

Ryggskott

Ordet Ryggskott brukar definieras som akut smärta med rörelsesvårighet i nedre del av ryggen men kan även komma smygande för att sedan uppstå akut vid hög belastning.

Övriga diagnoser

Som naprapat undersöker, diagnostiserar, behandlar och rehabiliterar man smärttillstånd och nedsatt funktion i hela neuro muskuloskeletala systemet..

Naprapatbehandling

40 min - 680kr

  • Naprapatbehandling är ej momsbelagd.
  • Tar emot både företag och privatkunder.
  • Betalning sker via kort (kvittot från kortbetalning kan lämnas in för redovisning). Fakturering sker endast till företag som har ett flertal anställda som går hos mig på behandling.
  • Avbokningar som inte sker 24 tim innan bokad tid debiteras.
  • Akut avbokning som sker efter 24 timmars påminnelsen måste ske via meddelande
    antingen på mobilsvar till mig eller via sms samt att få en bekräftelse tillbaka
    på att jag har mottagit meddelandet.

Visste du att kostnaden för din naprapatbehandling kan vara fullt avdragsgill för din arbetsgivare?

Naprapatbehandling är ej momsbelagd om din arbetsgivare efterfrågar detta

Du kan läsa mer om det på Skatteverkets hemsida

Vill du att jag kontaktar dig?